Mel Gibson

Mel Gibson

prawdziwe nazwisko:  Mel Columcille Gerard Gibson
data urodzenia:  1956-01-03
miejsce urodzenia:  Peekskill, Nowy Jork, USA
stan cywilny: żona Robyn Moore (07.06.1980 – 13.04.2009, rozwód),
                           7 dzieci: Hannah (ur. 1980),
                                             Edward (ur. 02.06.1982), 
                                             Christian (ur. 02.06.1982), 
                                             Willie (ur. 1985),
                                             Louis (ur. 1988), 
                                             Milo (ur. 1990) i 
                                             Tommy (ur. 1999)

Biografia

  • Pomimo, iż urodził się w Stanach Zjednoczonych to kariera Mela Gibsona jest ściśle związana z Australią, do której wyemigrował wraz z rodzicami w roku 1968. Tam stawiał pierwsze kroki jako aktor tam też rolą w filmie „Mad Max” zdobył popularność. Wkrótce przekroczyła ona granicę wyspy i ogarnęła cały świat. Stało się tak za sprawą kolejnego filmu opowiadającego o przygodach Mad Maxa w postapokaliptycznym świecie. Popularność Mela ugruntowała rola Martina Riggsa w obrazie pt. „Zabójcza broń”, który doczekał się aż 4 części. Przez długi czas Gibson utożsamiany był głównie jako odtwórca postaci tzw. twardych facetów. Zmieniło się to w roku 1990, kiedy wystąpił jako Hamlet, książę duński, w filmowej wersji szekspirowskiego dramatu, za którą to rolę zebrał bardzo pochlebne recenzje. Kolejne obrazy, jak: „Maverick” czy „Waleczne serce” tylko potwierdziły fakt, iż Gibson jest aktorem o bardzo dużych możliwościach. Mel zajmuje się z powodzeniem również reżyserią. Najlepszy tego dowodem jest Oscar, którego otrzymał w 1995 r. za cudownie zrealizowaną, epicką opowieść o trzynastowiecznym szkockim bohaterze narodowym Williamie Wallace pt. „Waleczne serce”. Gibson jest również właścicielem ICON Productions, firmy zajmującej się produkcją filmów, na której koncie znajduje się wiele doskonałych obrazów, jak np. „Wieczna miłość”.
  • Mel Columcille Gerard Gibson urodził się 3 stycznia 1956 roku w Peekskill, w stanie Nowy Jork. Pomimo tego że urodził się w USA tak naprawdę związany jest z Australią. W wieku 12 lat (rok 1968) wyjechał razem całą swoją rodziną do Sydney w Australii. Skutkiem były problemy ekonomiczne. Jest absolwentem szkoły NIDA (National Institute of Dramatic Arts) w Sydney z roku 1977. Dostał Oskara w roku 1995 za film „Braveheart – Waleczne Serce” – (najlepszy reżyser oraz film roku).
    Jeżeli chodzi o jego życie osobiste to we wczesnych latach 70 poznał swoją żonę Robyn Gibson (Moore), a 7 czerwca 1980 roku wzięli ślub i w chwili obecnej są rodzicami siedmiorga dzieci (6 synów i 1 córka).

Mel Columcille Gerard Gibson (ur. 3 stycznia 1956 w Peekskill w stanie Nowy Jork) – australijsko-amerykański aktor, reżyser i producent filmowy.

Życiorys

Gibson jest obywatelem amerykańskim, ale większość dzieciństwa i młodości spędził w Australii. Ojciec Mela, Hutton Gibson, podjął decyzję o przeprowadzeniu się wraz z całą rodziną do Australii ze Stanów Zjednoczonych w 1968 protestując tym przeciwko, niemoralnej jego zdaniem, wojnie w Wietnamie.

Mel Gibson jest osobą bardzo religijną, nie kryjącą sympatii dla katolickiego tradycjonalizmu (ojciec Mela jest sedewakantystą). 7 czerwca 1980 wziął ślub z Robyn Gibson, z którą ma siedmioro dzieci (sześciu synów i jedną córkę). Po 28 latach małżeństwa aktor rozwiódł się 13 kwietnia 2009 roku, wiążąc z rosyjską piosenkarką Oksaną Grigorievą, z którą ma córkę Lucię. Związek z Oksaną trwał trzy lata i skończył się złożeniem przez nią zawiadomienia do biura szeryfa hrabstwa Los Angeles o przemocy domowej stosowanej przez Gibsona.

W 1977 Gibson ukończył „National Institute of Dramatic Arts” (najbardziej prestiżową szkołę aktorską w Australii). Na małym ekranie zadebiutował w serialu telewizyjnym The Sullivans. Jego pierwsza rola filmowa to postać Mad Maksa w filmie o tym samym tytule. Mad Max przyniósł Gibsonowi sporą popularność wśród widzów (wystąpił w kolejnych częściach tego filmu), ale krytykom bardziej spodobał się jego następny film, reżyserowany przez Petera Weira Gallipoli. W 1984 wystąpił po raz pierwszy w filmie amerykańskim – zagrał postać Fletchera Christiana w filmie Bunt na Bounty.

Kolejne filmy Gibsona to seria Zabójcza broń. Wcielił się w postać Hamleta w filmie Franca Zeffirellego. Ma na swoim koncie role w filmach komediowych Maverick i Czego pragną kobiety.

W 1996 Gibson otrzymał dwa Oscary dla najlepszego reżysera i za najlepszy film roku przyznane filmowi Braveheart. Waleczne serce, opartemu na historii życia Sir Williama Wallace’a.

W 2004 Gibson wyprodukował i wyreżyserował film Pasja, który został uznany za bardzo kontrowersyjny w niektórych środowiskach religijnych[1]. Pasja opowiada o ostatnich 12 godzinach z życia Jezusa Chrystusa. Pomimo wielu kontrowersji film ten został bardzo ciepło przyjęty przez większość chrześcijan[2] i wielu konserwatywnych przedstawicieli społeczeństwa żydowskiego[3]. W 2006 Mel Gibson wyreżyserował film Apocalypto osadzony w realiach cywilizacji Majów przed przybyciem konkwistadorów do Ameryki.

Wybrana filmografia

  • 1977 – Summer City jako Scollop
  • 1979 – Tim jako Tim
  • 1979 – Mad Max jako Max
  • 1981 – Mad Max 2: Wojownik Szos jako Max
  • 1981 – Gallipoli jako Frank Dunne
  • 1981 – Punishment jako Rick Monroe
  • 1982 – Atak jednostki Z jako kapitan P.G. Kelly
  • 1982 – Rok niebezpiecznego życia jako Guy Hamilton
  • 1984 – Rzeka jako Tom Garvey
  • 1984 – Bunt na Bounty (The Bounty)
  • 1984 – Pani Soffel jako Ed Biddle
  • 1985 – Mad Max pod Kopułą Gromu jako Max
  • 1987 – Zabójcza broń (Lethal Weapon) jako Martin Riggs
  • 1988 – Tequila Sunrise
  • 1989 – Zabójcza broń 2 (Lethal Weapon 2)
  • 1990 – Air America
  • 1990 – Ptaszek na uwięzi (Bird on a Wire)
  • 1990 – Hamlet – Hamlet
  • 1992 – Zabójcza broń 3 (Lethal Weapon 3)
  • 1992 – Wiecznie młody (Forever Young)
  • 1993 – Człowiek bez twarzy (The Man Without a Face) [także reżyseria]
  • 1994 – Maverick
  • 1995 – Braveheart. Waleczne serce (Braveheart) [także producent i reżyser]
  • 1995 – Pocahontas [głos]
  • 1996 – Okup (Ransom)
  • 1997 – Teoria spisku (film) (Conspiracy Theory)
  • 1998 – Zabójcza broń 4 (Lethal Weapon 4)
  • 1999 – Godzina zemsty (Payback)
  • 1999 – Million Dollar Hotel jako agent Skinner
  • 2000 – Czego pragną kobiety (What Women Want)
  • 2000 – Uciekające kurczaki (Chicken Run)
  • 2000 – Patriota (The Patriot)
  • 2002 – Znaki (Signs)
  • 2002 – Byliśmy żołnierzami (We Were Soldiers)
  • 2003 – Śpiewający detektyw jako Doktor Gibbon
  • 2004 – Pasja (The Passion of the Christ) jako legionista [scenariusz i reżyseria]
  • 2006 – Apocalypto [scenariusz i reżyseria]
  • 2010 – Furia (Edge of Darkness) jako Thomas Craven
  • 2010 – The Beaver[4] jako Walter Black